Ergenlik ile başlayan adet kanama menopoz dönemine kadar devam eder. Menstrüel kanama 40 yaşından önce kesilirse, buna erken menopoz denir.
Stres, yetersiz beslenme, genetik faktörler, sigara-alkol kullanımı gibi faktörler erken bir menopoz dönemi getirir. Bu makalede, erken menopoz semptomları ve tedavisi hakkında yararlı bilgiler ekledik.
Erken menopoz nedir?
Menstrüel kanamadan bir kadının kesilmesine menopoz denir. Ortalama menopoz yaşı genellikle 48-49 olarak bilinir. Ancak, bir kadın 40 yaşından önce menstruasyondan kesilirse, buna erken menopoz denir.
Erken menopozun nedenleri
Erken menopoz, bir kadının yumurtalıklarının 40 yaşından önce kendiliğinden çalışmayı bıraktığı anlamına gelir. Kadınlar gençliklerinde veya 20’li yaşlarının başlarında etkilenebilir. Yaklaşık 1000 kadından biri 30 yaşından önce menopoza girer. Bazı olası nedenler:
Bilinmeyen nedenler: Vakaların çoğunda (%60), neden bulunamıyor. Bu idiyopatik erken menopoz olarak bilinir. Otoimmün durumlar: Etkilenen kadınların yaklaşık yüzde 10 ila 30’unda hipotiroidizm, Crohn hastalığı, sistemik lupus eritematozus veya romatoid artrit gibi otoimmün bir hastalığı vardır. Viral enfeksiyonlar: Kanıt kesin değildir, ancak kabakulak veya sitomegalovirüs gibi viral bir enfeksiyonun bazı kadınlarda erken menopozu tetiklediği düşünülmektedir. Genetik Koşullar: Erken menopoza giren kadınların yaklaşık yüzde 5 ila 30’unun etkilenen bir kadın akrabası vardır, bu da genetik bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir. Erken menopoza yol açabilecek genetik koşullar şunları içerir: Galaktozemi: Bu, vücudun karbonhidrat galaktozunu glikoza dönüştüremediği zamandır. Uygun olmayan galaktozun yumurtalıklar için toksik olabileceği düşünülmektedir. Konjenital adrenal hiperplazi gibi enzim problemleri ile karakterize edilen koşullar: Turner Sendromu: Bu, kromozomal anormalliğe erken menopoza neden olabilir, ancak bu genellikle ergenlikten önce belirgindir. Kırılgan x öncesi
Erken menopoz belirtileri
Baş Ağrısı Unutma Saç dökülmesini ve saçların inceltilmesini hızla can sıkıcı, cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk ve cinsel uykuya dalma ve uykuda uyku ve uyku bozukluklarının azaltılması ve depresyon ve duygusal değişiklikleri uykuya dalmak gibi uyku bozukluklarını azaltma
Erken Menopoz Semptomları Sıcak yanıp söner ve göz hücresinde veya ağız kuruluşunda terleme çarpıntıları idrar inkontinansı ve sık idrara çıkma, ani sıkıştırma hissi iştah artış, daha sonra kilo alımı metabolik hızı ve daha sonra kilo alımı idrar yolu enfeksiyonları ve vajinal enfeksiyonlar kısa süreli veya uzun süreli kanama olmak, artan kanama olmak
Erken yaşta menopoz tedavisi
Östrojen tedavisi, erken yaşta menopozal kadınlara uygulanabilecek en etkili tedavidir. Bununla birlikte, bu tedaviyi uygulamadan önce, hastanın uterusunun alınıp alınmadığı önemlidir. Çünkü, kişinin rahmi alınırsa, bu tedavi tek başına yapılır. Değilse, progesteron eklenir ve uygulanır.
Kadınlar menopoz sırasında ne yapmalı?
Erken yaşta veya normal bir zamanda menopoza girdiyseniz, yaşam kalitenizi daha iyi hale getirmek için hayatınızda bazı değişiklikler yapmanız ve bazı değişiklikler yapmanız gerekir.
Menopoz sırasında ne yapılması gerektiğinden mümkün olduğunca stresten kaçının. Sporu hayatınızın bir parçası haline getirin. Haftada en az 3 gün spor yapmaya çalışın. Asansör kullanmak yerine merdiven kullanmayı tercih edin. Kalsiyum açısından yüksek yiyecekler tükettiğinizden emin olun. Günde 200 mL yoğurt, süt ve dondurma yiyin. Sigara içiyorsanız, ayrılıyorsanız ve hatta pasif içmekten kaçının. Menopoz döneminizde son derece zayıf veya aşırı kilolu olmamaya dikkat edin. Bu işlemde vücut ağırlığı endeksinizi kontrol edin. Menopoz sırasında beslenme çok önemlidir. Özellikle ceviz, brokoli, balık, biber, domates, çilek, üzüm, havuç gibi yüksek antioksidan yiyecekler tüketin. Zararlı kimyasallardan kaçının.
Menopozda cinsel isteksizlik nasıl çözülür?
Menopozda beslenme ne olmalı?