Retinoid nedir?
Retinoid adı verilen A vitamini türevleri cilt bakımı için retinoik aside dönüştürülür.
Retinoid nedir ne yapar?
Retinoidler, kırışıklıklarla mücadelede dikkate değer bir üne sahip antioksidanlardır; Cildin altında kollajen oluşumunu teşvik ederek zamanla kırışıklıkları azaltırlar. Bununla birlikte, kırışıklıkların azaltılması, retinoidlerin yapabileceğinin sadece yüzeysel bir parçasıdır. Retinoidlerin karanlık lekeleri aydınlattığı ve hücre yenilenmesini artırarak cildin dokusunu ve tonunu iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Bazı retinoidler, akne tedavisine yardımcı olan gözenekleri temizlemeye çalışır. Diğerleri cilt hücresi gelişimini kontrol eder ve sedef hastalığını tedavi etmek için iltihabı azaltır.
Retinol nedir?
Retinol, A vitamininden türetilen bir retinoid tür olan çok amaçlı bir cilt bakım ürünüdür. A vitamini retinol şeklinde cilt bakımında çeşitli uygulamalara sahiptir. Anti -olma özellikleri içerir ve akne tedavisinde kullanılır. Aslında, cildiniz cildin rejenerasyonu, kırışıklıkları azaltma ve hiperpigmentasyonu azaltma dahil olmak üzere çeşitli şekillerde retinolden yararlanabilir.
Retinol topikal olduğundan, doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Retinoller kremler, jeller, losyonlar, merhemler ve serumlarda bulunabilir. Kozmetik ürünlerde ana bileşen olarak kullanılır.
Nasıl ve ne zaman kullanılmalı?
Her ikisi de A vitamini türevleri olan hem retinol hem de retinoidler, cildin etkisinden önce retinoik aside dönüştürülür. Bu iki madde hem kırışıklıkları iyileştirir hem de anti -reaksiyon özellikleri sağlar. Retinol, reçetesiz satılan bir retinoiddir ve temiz, ışıltılı bir cilde sahip olmak isteyenlere kolayca erişebilen bir üründür.
Peki retinol nasıl ve ne zaman kullanabilirsiniz?
Tahrişleri kontrol etmek için, ilk kez bir retinol ürünü kullanmadan önce küçük bir cilt alanında bir yama testi yapın.
Retinol uygularken şişedeki talimatları izleyin. Attığınız genel adımlar:
Adım 1: Cildinize hafif bir temizleyici uygulayın ve sonra kuruyun. Retinol ürünlerini kullanırken soyulmaktan kaçının. Adım 2: Yaklaşık bezelye boyutunda bir doz kullanarak, retinolü ince bir tabakaya uygulayın (ağzınıza, burnunuzu ve gözlerinizi enfekte etmemeye dikkat edin). Adım 3: Tedavinin ilk birkaç haftasında retinol uygulayın. Adım 4: Gözeneklerinizi engellemeyecek bir yüz nemlendiricisi uygulayın!
Retinoid ne yapar?
Retinoidler, yeni cilt hücrelerinin büyümesini teşvik ederken, saç folikülünde sıkışıp kalabilecek ölü cilt hücrelerini ve diğer kalıntıları parçalayarak çalışır. Ayrıca cildiniz tarafından üretilen yağ miktarını ve cildiniz tarafından üretilen keratin miktarını düzenlemeye çalışırlar. Keratin ve yağın azaltılması, ölü cilt hücrelerinin birbirine yapışmasını ve sivilce tıkanıklıkları oluşturmasını önler.
Ek olarak, retinoidler cilt tonunu düzenleyebilir ve sivilcenin ciltte bırakabileceği kırmızı, mor ve kahverengi renkleri azaltabilir. Ayrıca antienflamatuar olarak çalışırlar ve akne ile ilişkili şişlik ve kızarıklığı azaltabilirler.
Retinoid cilde zarar verir mi?
Retinoidler, özellikle oral retinoidlerin nadir fakat ciddi yan etkileri olabilir. Anksiyete, depresyon, öfke, ruh hali değişiklikleri ve retinoid kullanımı arasında potansiyel bir bağlantı vardır. Önceden herhangi bir zihinsel sağlık sorununuz varsa, retinoid kullanmamalısınız ve yukarıda özetlenen semptomlardan herhangi birini deneyimlemeye başlarsanız, tedaviyi durdurmalı ve hemen tıbbi yardım almalısınız.
Retinoidlerin daha yaygın yan etkileri; Cilt kurutma, tahriş ve soyma, baş ağrısı, burun kanaması ve genel ağrı. Retinoidler ayrıca sizi güneşe daha duyarlı hale getirebilir ve tedavi sırasında her gün olmayan bir güneş kremi kullanabilir.
Hamileyseniz, retinoid içeren ürünleri ve kremleri kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Retinoidleri kullanmadan önce başka bir sivilce tedavisi alırsanız, doktorunuza bilgi vermelisiniz. Bu yan etkiler ve uyarıların listesi kapsamlı değildir; Bu nedenle, tüm riskler ve uyarılar için her zaman doktorunuzla konuşun.
Retinoid kullanırken neye dikkat etmeliyiz?
Çoğu akne tedavisinde olduğu gibi, retinoidlerin çalışması zaman alır. Birçok retinoid, akne semptomlarının iyileşmeden önce ilk hafta veya daha uzun süre kötüleştiğini fark eder. Salgın riskini azaltmak için retinoid tedavisine başlamadan önce pul pul dökülme tedavisinin başlaması önerilir.
Retinoidler genellikle benzoid peroksit gibi diğer akne tedavisi formları ile birleştirildiğinde daha iyi çalışır. Herhangi bir kombine tedavi yaklaşımına başlamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.
Retinoid tedavisine başladıktan sonra, retinoid tedavinin çalışıp çalışmadığını belirlemeden önce 12 haftalık kullanıma izin vermelisiniz. Akneniz iyileştiğinde, akneniz iyileştikten sonra topikal retinoid tedavilerini kullanmaya devam etmelisiniz ve ne kadar süreyle kullanmanız gerekiyorsa doktorunuzu veya sağlık profesyonelinizi kullanmanız gerekiyorsa. Oral retinoid tedavileri önleyici bir önlem olarak yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Bu web sitesindeki bilgiler genel eğitim amaçlıdır. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce sağlık uzmanınız veya eczacınızla konuşmalısınız.