Eski kimliğimi kaybettim, ne yapmalıyım? Kimliğimi kaybettim, bir şey olacak mı? Kayıp kimlik nerede bildirilir? Bu gibi durumlarda endişelenmek mümkün değildir. Ancak, kimlik kartı/kimlik kartı kaybolursa veya çalınırsa hızlı hareket etmek önemlidir. Peki, kimlik kaybettiğinde ne yapmalı?
Kayıp kimlik için gerekli belgeler
Kimlik kaybettiğinde;
Son 6 ayda çekilen 1 biyometrik fotoğraf gereklidir. Kayıp kimlik cezası ödenmelidir. KİŞİTENİZ, Pasaport, Aile Cüzdanı, Memur Cüzdanı, Avukatın Kimlik Kartı veya Basın Kartı veya Kimliğinizi kanıtlayan bu belgelerden herhangi biri yoksa ‘Anne, Baba, Eş, Yetişkin Kardeş veya Guardian’ alınmalıdır.
Kimlik kaybettiğinde ne yapmalı?
Kimlik kartı kaybolduğunda veya çalındığında, kayıp ve çalınan bildirim yapılmalıdır. ALO 199 Çağrı Merkezi arayarak bilgilendirilebilir. Alternatif olarak, nüfus müdürlüğüne gidebilir ve kimlik kartınızı yetkili kişiden kaybettiğinizi ve yeni bir tane istediğinizi söyleyebilirsiniz. Oradaki otorite sizden formu doldurmanızı ve yeni kimlik kartı için işlemleri başlatmanızı isteyecektir.
Kayıp kimlik nerede bildirilir?
Kimlik kaybolur veya çalınırsa, önce ALO 199 çağrı merkezi aranmalıdır. Veya bağlı Nüfus Müdürlüğüne gitmek önemlidir.
Kimlik kartı kaybolduğunda, bu gazeteye duyuru mu?
Kimlik kartı/kimlik kartı kaybolduğunda, kişinin gazeteye duyurusu tamamen inisiyatifindeydi. Kimliğinizi yakalayan kötü niyetli bir kişiyse, sizin adınıza bankadan kredi çekebilir, bir kredi kartı veya telefon hattı açabilir ve alışveriş yaparak borç verebilir. Ancak, kimlik kaybolduğunda, gazeteyi duyurma yasal bir yükümlülüğü yoktur.
Aynı şekilde, kayıp kimlik için polis karakoluna gitmek gerekli değildir; Güvenliğe sadece çalıntı veya şüpheli bir dava bildirilebilir.
Kayıp kimliğe bağlı olan nüfus müdürlüğüne gitmek, bir kayıp bildirimi yapmak ve yeni bir kimlik kartı başvurusunda bulunmak yeterlidir.
Kayıp kimliği ücreti ne kadar?
2022 itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Kayıp Ücret: 75,00 TL; Kimlik kartı kaybı 37,50 TL’dir.
Kayıp kimliği yenileme ücretini nereye yatırır?
İnternet bankacılığı kullanılarak yeni kimlik kartı ücreti yatırılabilir. Kimlik Ödeme Prosedürleri menüsü TC ID numarası ile ödeme işlemine alınır. Kredi kartı bilgileri, etkileşimli vergi ofisine giriş yaparak kredi kartı bilgileri ile ödenebilir. Kimlik kartı ücreti ATM aracılığıyla banka hesabındaki para veya nakit para yatırılabilir. PTT şubesine giderek, kimlik kartı ücreti TC ID numarası ile yatırılabilir. Banka şubelerine giderek, TC ID numarası ile yeni bir kimlik kartı ödemesi yapılabilir.
ATM’den Kayıp Kimlik Ücreti
Özellikle Ziraat Bank ATM aracılığıyla kaybedilen kimlik ücretini yatırmak için aşağıdaki adımları izleyin:
Adım 1: Önce ATM’den “Kartsız İşlem” menüsünü seçin. Adım 2: Ardından, “Ödeme Prosedürleri” menüsünü tıklayın. Adım 3: “Vergi Ödemeleri” seçeneğini tıklayın. Adım 4: “Sürücü Lisansı ve Kimlik Yenilemesi” seçeneğini tıklayın. Adım 5: Ardından ödemek istediğiniz ücret türünü (ehliyet yenilemesi veya kimlik yenilemesi) seçin. Adım 6: Bu işlemleri takip ederek, TC kimlik numaranızı girin ve “Kimlik Yenilemesi – Kimliğin Kaldırma – Kimlik Değişimi – Kayıp Kimlik” adımlarını izleyin. Adım 7: Son olarak, kimlik ücreti için ödemeniz gereken miktar görünür ve belirtilen tutarı ödedikten sonra makbuzu alın ve işlemi tamamlayın.
Yenilenen kimlik kaç gün geliyor?
Nüfus Müdürlüğü tarafından talep edilen belgeler tamamlandıktan sonra yeni bir kimlik başvurusu gerçekleştirilir. Uygulamadan sonra, yeni kimlik kartı PTT aracılığıyla kişinin adresine ulaşır. Teslimat süresi yaklaşık 1 hafta sürebilir.
Kimlik kartının teslimatı sırasında, vatandaş belirtilen adreste değilse, gazete kapıya bırakılır ve yeni kimlik kartı 30 gün içinde Nüfus Müdürlüğü’nden teslim edilmelidir.
Bir mazeret izni nedir ve kaç gün kullanılır?