Okula gitmek istemeyen çocuğa maruz kaldınız mı? Çocukların yaklaşık %1-2’si okula gitmek istemiyor. Okuldan kaçınmanın aksine, okula gitmek istemeyen çocuklar ebeveynlerinin nerede olduğunu bilir; Ebeveynlerinin okula gitme çabalarına rağmen evde kalırlar.
Okula gitmek istememesi genellikle okuldan okula başlamak veya yeni bir okula veya ilkokuldan liseye geçiş gibi büyük bir değişiklikten sonra gerçekleşir. Bununla birlikte, böyle bir durumda, ne bir çocuk ne de herhangi bir faktör suçlanamaz.
Okula gitmek istemeyen çocuk nasıl tedavi edilmelidir?
Okula gitmek istemeyen çocuk için müdahalenin amacı, okulun devamını artırırken sıkıntı veya rahatsızlıkla başa çıkma yeteneği sağlamaktır. Araştırmalar, okula profesyonel destekle devam etmenin iyileştirilebileceğini, ancak kaygı bir süre devam edebileceğini gösteriyor.
Çocuğunuz okula gitmeyi reddederse veya başka bir ebeveyni veya çocuğu destekliyorsanız, aşağıdaki gibi yanıt verebilirsiniz.
1. Yardım sor
Okullar ve ebeveynler genellikle harekete geçmeden önce sorunun derinlemesine yerleşmesini bekler.
Ne yazık ki, kaçırılan her gün akademik başarı üzerinde bir etkiye sahiptir ve devamsızlık, yüksek okul bırakma oranları, duygusal ve davranışsal zorluklar ve zayıf sosyal uyum ile ilişkilidir.
Bu sonuçları en aza indirmek için erken harekete geçmeli, destek ağınızı etkinleştirmeli ve gerekirse profesyonel yardım almalısınız.
2. Olası tetikleyicileri düşünün
İkiniz de sakin olduğunuz bir zamanda (okul sabahları değil), çocuğunuzdan okula gitmenin temel zorluklarını tanımlamasını isteyin. Birlikte, bu sorunları çözebilir veya bunları yönetmek için bir plan geliştirebilirsiniz.
Küçük çocuklar veya duygularını ifade etmekte zorluk çekenler için gözlem-doğum yönelimi modelini kullanabilirsiniz.
Şunu gözlemleyin: “Sabah üzücü ve endişeli göründüğünü ve sık sık evde kalmak istediğinizi fark ettim.”
Doğrulayın: “Bazen üzülüyoruz ve endişeliyiz ve bu rahatsız edici olabilir.”
Yön: “Okula gitmek çok önemli. Oraya gitmenize yardımcı olmak için yapabileceğim bazı şeyler nelerdir?”
3. Uygun bir stile yaklaşın
Nezaket göstermek önemlidir, çünkü çocuğunuzun üzücü bir şeyi vardır. Nezaket, endişeleri hakkında konuştuklarında dinleyerek, bir anlık fiziksel aşk sunarak veya hayal kırıklığı karşısında sakin kalarak iletilebilir.
Ayrıca çocukları korkularıyla yüzleşmeye teşvik edecek bir nezaket var; Bu güven ve özerkliği teşvik eder. Tersine, kaygı tetiklemelerinden kaçınmak uzun vadeli kaygıyı arttırır.
Nazik olun, ancak işten çıkarmanızı ortadan kaldırmak için çocuğunuzla çalışmaya kararlı olun. Bu duruş yorumlara aşağıdaki gibi yansıtılabilir:
Okula gitmenin zor olduğunu anlıyorum. Endişelerinizi birlikte çözebiliriz. Ancak katılmanız gerekiyor, çünkü her gün okulda önemlidir.
4. Net ve tutarlı mesajlar verin
Araştırmaya göre, ebeveynler okula gitme konusunda iletişim kurduklarında ince ama kritik farklılıklar olduğunu gösteriyor. Bu senaryoyu düşünün:
Çocuğunuzu sabah 8: 15’te okul için uyandırıyorsunuz ve daha fazla uyuması gerektiğinde sabah 8: 45’te evi terk etmelisiniz. Yatakta oturuyor ve “Bugün nasıl hissediyorsun?” Sen soruyorsun. Çocuğunuz rahatsız olur ve okula gitmediğini söyler. Endişeli, “Yapabilseydin gerçekten iyi olurdu” notunu alıyorsunuz. Çocuğunuz reddediyor. Dışarı çıkmadan önce endişeli ve üzgün hissetmeye başlıyorsunuz ve onlara “Bunu yapamazsın” diyorsunuz.
Çocuğun çocuğun hazırlanması için biraz zamana sahip olsa da, ebeveyn açıkça destekleyici ve endişeli olsa da, okula gitme hakkındaki sözlü mesajlar belirsizdir ve ebeveyn odayı belada terk eder.
Okula gitmek istemeyen çocuğa ne yapmalı
Ancak, daha kullanışlı bir yaklaşım şunları içerir:
Çocuğu aynı zamanda aynı zamanda okula vermek için “okula gitme zamanı” ve orum gitmek istemediğinizi biliyorum, ama evde kalmanıza izin veremeyiz ”, okula devam etmek için net mesajlar vermek, sabaha kademeli bir yaklaşım teşvik edin”, önce kahvaltıya odaklanın ”, okul çantanızı sıralayalım”.
5. tatillerde net rutinler belirleyin
Genellikle, iyi niyetli ebeveynler, çocuklarının okulun devamını teşvik etme çabalarının evde kalmak için olumlu takviyelerle engellendiğini görecektir: evde uyumak ve gün dinlemek, TV izlemek ve video oyunları oynamak veya başka birinden daha fazla ilgiye sahip olmak.
Okula gitmek istemeyen çocuk
Çocuğunuzu okul günlerinde evde bulursanız, okul benzeri bir ev rutini oluşturun:
Ona kalkmasını ve okul saatlerine kadar giyinmesini söyle. Okul saatlerinde TV ve internet erişimini sınırlayın. Çocuğu okul çalışmalarını tamamlamaya teşvik edin. Okul saatlerine kadar ebeveynle bir zamanı sınırlayın. Alışveriş gibi ev dışındaki aktiviteleri azaltın.
6. Herkese açık bir şekilde iletişime geçin
Okulda, bu çocuklar genellikle baş ağrısı ve bulantı gibi çok sayıda fiziksel şikayeti olan öğretmenlere başvururlar. Endişeliyseniz, fiziksel nedenleri kontrol etmek için çocuğu bir aile doktoruna götürün. Fiziksel bir hastalığın yokluğunda, bu şikayetlerin kaygı ile ilişkili olması muhtemeldir.
Okula gitmek istemeyen çocuğa
Çocuğunuzun sınıf öğretmeni ve/veya sınıf koordinatörü ile çocuğunuzun zorlukları hakkında konuşun. Okullardan ayrılmak ve diğer sosyal veya öğrenme sorunlarını ele almak için bir plan geliştirmeye yardımcı olabilirler.
Bu duygular sizin ve çocuğunuz için hoş olmasa da, çocuğunuz okul ortamında kalabilir ve doğru destek ve müdahale ile katılımlarını artırabilir. Sabır, sebat ve sorunları çözme netliği esastır.
Ezberlemeyi güçlendirmek için ne yapmalı? | Kolay ezberleme teknikleri