Ramazan ayı boyunca, diyet Iftar ve Sahur olarak 2 öğüne düşüyor. Uzun süre aç kaldıktan sonra, ilk yemek iftar ile açılır ve son yemek Sahur ile tamamlanır. Bununla birlikte, vücut uzun süre aç olduğunda, çok fazla yiyecek yiyebilir. Ramazan’daki formumuzu korumak için beslenmemize dikkat etmeliyiz. Ramazan diyetini yaparak bu hedefe ulaşmak mümkün olur.
Ramazan ayında kilo vermek için nasıl beslenmeliyiz?
Ramazan ayında, Iftar ve Sahur gibi sadece 2 öğün diyeti vardır. Bununla birlikte, bu süreçte, karbonhidrat ve tatlı, hamur işi ve delicatessen ürünleri gibi yağlar içeren gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Kurutulmuş baklagiller, sebzeler, meyve ve su tüketimi arttırılmalıdır. Aşırı yağ, tuzlu ve tatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, lif gıdaları tüketilmelidir. Iftar’ın hafif bir çorba ile başlaması önerilir. Bununla birlikte, bağırsak problemleri olanlar çorbaya yulaf veya chia-kene tohumu ekleyebilirler. Çorbanın yanında bitkisel yiyecek, ev yoğurt ve süt tatlısı ile tercih edilebilir. Ramazan ayında oruç tutarken, sizi uzun süre dolu tutmak için yeterli protein tüketmeniz gerekir. Özellikle, süt, yoğurt, yumurta ve peynir gibi protein kaynakları tüketilebilir.
Ramazan ile nasıl beslenir Ramazan kabızlığı probleminde görülebilir. Bu kilo alımına neden olabilir. Bunu önlemek için günde 2-2.5 litre su sarhoş olmalıdır. Probiyotik besinler IFTAR’dan sonra en az 1 saat boyunca tüketilmeli ve yürümelidir. Ramazan ayında kilo almamak için Sahur’a ulaşmak önemlidir. Hafif yiyecekler Sahur’da tüketilmeli ve Sahur yapıldıktan en az 1 saat sonra uyumalıdır. Tam yiyecekleri koruyan ağır yiyeceklerden ve yiyeceklerden uzak durmalıdır. Et/Tavuk ve Sebzeler birlikte yenilmelidir. Buna ek olarak, gün boyu sarhoş olmayan sıvıların satın alınması önem verilmelidir. Iftar hazımsızlık sorunu görülebilir. Sindirimi kolaylaştırmak için Iftar’dan sonra bitkisel çaylar sarhoş olabilir.
Ramazan’da en hızlı kilo nasıl kaybedilir?
Hafif bir kahvaltı ile hızlı açmanız ve Iftar’dan 1-2 saat sonra yemeniz önerilir. Bol su içmeye önem verin. Ramazan ayı boyunca hareketsiz kalmamaya dikkat edin. Geceleri uyumadan önce yemeyin, Sahur yapmayı unutmayın. Sahur’da düşük glisemik endeksi olan yiyecekleri tüketin.
1 haftada 10 kilo veren Ramazan diyeti
Sahur için:
1 haşlanmış yumurta 3 dilim beyaz peynir 3-4 dilim tam buğday ekmeği 2 ceviz domates ve salatası 1 su bardağı açık çay olacaktır
Iftar için:
1. Menü:
1 Scoop mercimek çorbası 1-2 adet tarih, 1 kase ile 1 kase 2 dilim ekmek bahar salatası ile 5 yemek kaşığı zeytinyağı bamya
2. Menü:
1-2 adet palmiye 1 kova domates çorbası 5 yemek kaşığı zeytinyağı taze fasulye salatası yoğurt yoğurt 2 dilim ev yapımı ramazan pide ısırgan salatası
3. Menü:
3 ızgara köfte kavrulmuş sebze salatası 1 bardak nane ayran salatası 2 dilim ekmek
Ramazan Diyeti Canan Karatay
Dr. Canan Karatay, Ramazan ayında doğru beslenme için bazı önerilerde bulundu. Özellikle Sahur’daki kahvaltının altını çiziyor.
Canan Karatay Örnek Sahur Menüsü:
2 Yumurta Tereyağında Pişirilmiş 1 Beyaz Peynir 1 Avuç içi 1 Çay Ceviz 10-15 Zeytin veya Bir avuç Ramazan Pita Tereyağı, Peynir, Domates, Salatalık
Canan Karatay Sahur menüsünden glisemik endeks karbonhdratlardan kaçınılmalıdır. Buna ek olarak, şekersiz çay, ayran, süt, 1 bardak Türk kahvesi, taze sıkılmış meyve suyu sarhoş olabilir, ancak büyük miktarda tüketilmemelidir.
Canan Karatay Örneği Iftar Menüsü:
Sulu çorba sulu et pişirici yiyecekleri bol miktarda sızma zeytinyağı, kristal kaya tuzu ve nane ile
Oruç nasıl spor yapmalı?
Yüksek tansiyon, diyabet, kolesterol veya kalp hastalığı olan insanlar haftada 3 kez, düşük şiddet ve yoğunluk ve 30-45 dakikalık düşük tempolu yürüyüş, pilates, yüzme ve yoga yapılabilir. Özellikle sabahları düşük şiddetli aerobik egzersizler önerilir. Düzenli egzersiz yapılırsa, egzersizin geri kalanı egzersizin ciddiyetini ve süresini kısaltmalı ve dinlenme süreleri artırılmalıdır.
Aralıklı oruç diyeti nedir? Aralıklı bir oruç diyeti nasıl yapılır?