37. Hamilelik haftasından sonra, jinekologlar tarafından çatı muayenesi yapmak, birçok hamile kadının korkulu hayalidir. Peki, çatı sınavı nedir? Hamilelik sırasında çatı muayenesi nasıl ve ne zamandır? Çatıda bir darlık varsa, normal bir doğum yapmak mümkün mü? Çatı sınavı hamilelik sırasında incinir mi? Hamilelik sırasında çatı muayenesi erken doğumu tetikliyor mu? Çatı darlığı nasıl anlanır, stenoz belirtileri nelerdir?
37. Birçok anne için bir endişe kaynağıdır çünkü hamilelik haftasından sonra çatı muayenesi biraz farklı yöntemlerle uygulanır. Çatı (pelvis) kemiklerin doğum için uygun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu olan bu çatı muayenesinde, annenin doğum şeklini daha kolay yapabileceği ortaya çıkar. Normal doğum korkusu nedeniyle, doğrudan sezaryen düşünen annelerin çatı muayenesi yapması gerekmez. Sınav sonucunda dar çatı, beklenen anneyi doğuramama durumuna yol açmazken, normal doğum yerine sezaryen tercih edilir. Çevresel faktörlerden kaynaklanabilecek çatı muayenesi korkusu, beklenen annelerin yeterli bilginin olmamasından kaynaklanmaktadır. İşte hamilelik sırasında çatı muayenesi hakkında bilmeniz gerekenler…
Hamilelikte çatı ağrısı nerede?
Normalde, pelvik eklemler hala. Hamilelik hormonları nedeniyle eklem kıkırdağı yumuşar ve pelvik kemikler eklemlerden çalmaya başlar ve ağrı başlar. Bu hamileliğin ortasında, genellikle hamile kadınlarda başlar. Bu ağrı bazı kadınlarda hamilelik sırasında ve doğumdan sonra devam edebilir.
Kasık bölgesi veya çatı kemiği olarak bilinen bölge, vajinada saç büyümesinin olduğu alandır. Hamilelik veya doğum sırasında bu alanda ağrı meydana gelir. Çatı alanı bel ve arka bölgelerden daha az yaygındır.
Hamilelik sırasında çatı ağrısı nasıl?
Çatı ağrısı genellikle hem kasıkta hem de alt karında hissedilir. Hamilelik sırasında bu ağrılar uyluğun iç yüzeyine ve kalçanın arkasına yayılır. Kadın ayakta dururken bacaklarını açtığında, ağır bir şey kaldırdığında, yürürken merdiven aşağı iner ve yatakta döndüğünde çatı ağrıları daha fazla hissedilir. Bu ağrı bazen şişme ve hassasiyete eşlik edebilir.
Hamilelik sırasında çatı ağrısına neden olur mu?
Bebek büyük, ikiz hamilelik veya doğumdan önce doğumdan önce, ameliyat, travma veya doğumdan önce pelvik bölgede kaza doğum sırasında forseps uygulamak için çok hızlı veya çok uzun
Hamilelik sırasında çatı ağrısı egzersizleri
Çatı ağrısını azaltmak için bazı egzersizler, yatak istirahati ve birçok ağrı kesici verilir. Bu ağrıyı azaltmak için bazı önlemler alınabilir:
Çatı ağrısı için egzersizleri uyurken, dizleri bir yastıkla destekleyebilirsiniz. Mümkün olduğunca dinlenin. Ağrı alanına sıcak kompresler uygulayın. Sırtınıza yat, dirsekleri yere yaslayın ve bacakların arasına bir yastık yerleştirin. Bel destek kemeri kullanabilirsiniz. Yavaş hareket edin, ani hareketlerden kaçının ve ağırlık kaldırmayın.
Çatı muayenesi hamilelik sırasında zorunlu mu?
34 ve 38. haftalar arasındaki hamile kadınlarda, jinekoloji uzmanları özellikle ilk hamileliği olan kadınlarda pelvik muayeneyi gerçekleştirir. Çatı muayenesi vajinal muayenedir. Bu muayene sırasında, doktor dış genital alanın özelliklerine, vajina ve kemik çatısının özelliklerine bakar, bebeğin duruş pozisyonunu bebeğin boyutuyla karşılaştırır ve doğumun nasıl olacağı hakkında bilgi verir. Bebek iriy ise ve hamile kadının çatısı arasında darlık varsa, sezaryen normal doğumun ön saflarında yer alacaktır. Bu durumda, 36 haftaysanız, doğum için sadece 4 hafta kaldı. Sezaryen doğum yaparsa, doğum iki hafta erken başlar ve bebek 38 hafta içinde alınabilir.
Hamilelik sırasında çatı muayenesi erken doğumu tetikliyor mu?
Çatı muayenesinde anne ve bebek sağlığına zarar vermeyen preterm doğum riski olduğundan, 37 haftadan önce sınavda yapılması önerilmez.
Tetanoz aşısı hamilelik sırasında ne zaman yapılır?