Sağlıklı ilişkiler, saygı, dürüstlük ve güven gibi özelliklere dayanmaktadır. Ve insanlar olarak, en önemli ilişkilerimizde bu özellikleri zaman zaman korumakta zorluk çekmemiz doğaldır.
Ancak, bu özelliklerden yoksun bazı ilişkiler vardır; Örneğin, bir kişinin diğer kişi için zararlı veya toksik davranışlar yapabileceği ilişkiler gibi.
Bu tür toksik ilişkiler, insanların saygısız ve yanlış anlaşılmalarına neden olabilir, bu da güvensizlik ve mutsuzluk gibi duygulara yol açar. Araştırmalar, toksik ilişkilerin depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarına bile neden olabileceğini göstermiştir.
Toksik ilişki ne anlama geliyor?
Toksik bir ilişki, sağlıksız dinamiklere sahip ve desteklenmeyen, manipüle edilmeyen veya saygı duyulmayan bir ilişki veya zarardır. Hepimizin anları ve bencillik dönemleri olmasına rağmen, gerçekten toksik bir insan alacak, alacak ve karşılığında size bir şey verecektir. Bu bir vampir tarafından ısırılmak ve enerjinizi, neşenizi ve özerkliğinizi tüketmek gibidir. Kendinizi duygularınız, ihtiyaçlarınız ve neşeniz pahasına birine hizmet ederken buluyorsunuz.
Toksik ilişki ne anlama geliyor
Hizmet ve fedakarlık iyi bir ilişkinin bir parçasıdır. Zorluklar, anlaşmazlıklar, affetme ve rahatsızlık. Bununla birlikte, sağlıklı bir ilişki yaşamı karşılıklı olarak verir. Zorluklar ve fedakarlıklar, bağlantı ve sevgiye doğru gelgitler.
Ve bu arada, çoğu insan romantizm bağlamında toksik ilişkiler hakkında konuşuyor, ancak gerçek şu ki, meslektaşları, ebeveynler, kardeşler ve arkadaşlar da dahil olmak üzere herhangi bir ilişki toksik olabilir.
Toksik ilişki nasıl anlanır?
Toksik ilişkiler birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, toksisiteyi gösterecek şekilde düşünülmesi gereken bir ilişkide dikkate alınması gereken bazı işaretler ve davranışlar vardır.
Örneğin toksisite, bir aile üyesi, arkadaş, ortak veya meslektaşım olsun, herhangi bir ilişkiyi etkileyebilir. Bir ilişkinin toksik olmasının birçok farklı yolu olmasına rağmen, toksik ilişkilerin en yaygın semptomlarından bazılarıdır.
1. İhtiyaçlarınız karşılanmıyor
Sağlıklı bir ilişki herkesin ihtiyaçlarını sağlar. Buna ek olarak, her kişi bu ihtiyaçları ilişkiye girip çıkarır.
Zehirli bir ilişkide, diğer kişinin duygusal ihtiyaçlarınızı karşılamadığını fark edebilirsiniz. İlişkinin kendisinin, ilişkinin dışındaki kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamanızı zorlaştırdığını bile fark edebilirsiniz.
2. Anlaşmazlıklarla dolu bir ilişki içindesiniz
Anlaşmazlık, her ilişkinin doğal bir parçasıdır, ancak sağlıklı veya toksik olabilecek bu çatışmayı nasıl ele aldığınızdır.
Toksik ilişkiler genellikle anlaşmazlıklarla doludur. Diğer kişinin sürekli eleştirildiğini, genellikle olumsuz davrandığını veya size düşman olduğunu fark edebilirsiniz.
3. Eşit olduğunu hissetmiyorsun
Sağlıklı ve gelişen bir ilişkinin en önemli unsurlarından biri saygıdır. Ve saygı, eşinize eşit davranmanın temel taşıdır.
Toksik bir ilişkiniz olduğunda, diğer kişi kasıtlı olarak aşağılayabilir veya kendinizi aşağı hissettirebilir. Bazı durumlarda, bu aşağılık duygusu, bu tür toksik davranışlardan kaynaklanabilecek bir kendine güven eksikliğinden kaynaklanabilir.
4. Onlara güvenemeyeceğinizi hissediyorsunuz
Sağlıklı bir ilişkinin bir diğer önemli unsuru ise diğer kişiye güvenmektir. Ve bu özellik özellikle ebeveynler gibi yakın ilişkiler için önemlidir.
Diğer kişi genellikle hayal kırıklığına uğrarsa veya sahip olamayacağı vaatlerse, bu davranış toksik hale gelebilir. Bazen bu sorun, beklentilerin birbiriyle eşleşmediği, ancak her zaman değil.
5. Başkalarıyla ilişkileriniz hasar gördü
Başkalarıyla kurduğumuz sağlıklı ilişkiler, onları başkalarıyla kurmamız ve beslememiz için her zaman bize yer bırakır.
Bununla birlikte, toksik bir ilişkide, diğer insanlarla ilişkilerinizin hasar gördüğünü fark edebilirsiniz. Diğer arkadaşlarınızla veya ailenizle daha az zaman geçirdiğinizi fark edebilirsiniz. Ya da kişiliğinizde olmayı zorlaştıran değişiklikler fark edebilirler.
6. İlişkinizin biteceğinden korkuyorsunuz
En sağlıklı ortak ilişkilerde, bir ilişkinin sona erme korkusu, ilişkide kalma arzusundan kaynaklanmaktadır.
Öte yandan, toksik ilişkiler insanların ayrılmak isteseler bile sıkışmış hissetmelerine neden olabilir. İlişkiden mutsuz olduğunuzu, ancak mutsuz ve tatminsiz olmanıza rağmen sona ermekten korktuğunuzu fark edebilirsiniz.
7. İlişkiniz seni mutlu etmiyor
İlişkilerde mutlu olmaktan bahsederken, sağlıklı ilişkiler sizi tam olarak böyle hissettirir – diğer kişilerden mutlu, memnun ve memnun.
Toksik bir ilişkide ne yapılır?
Hasar duygusal veya zihinsel ise, sorunu çözmenin mümkün olup olmadığına karar vermeniz gerekir. Depresyon veya travma gibi altta yatan tetikleyiciler bireylerin davranışını etkilerse, terapötik veya tıbbi tedaviler yardımcı olabilir.
Zehirli biriyle yaşayabilirsiniz, ancak yapamıyorsanız, ondan kurtulmalısınız. Kendimizi bu pozisyona koymamalıyız.
Aşk sana asla mal olmamalı. Sevincinize asla mal olmamalı. Mutluluğunuza asla mal olmamalı. İlişkide daha fazla olumsuzluk varsa, bir şeyler değişmelidir.
Kız arkadaşıma ne sorabilirim? | Sevgiliye sorulacak sorular