Site icon Ceza

Çocuklarda Özerklik Dönemi Nasıldır? Çocuklarda Özerklik Dönemi Kaç Yaş?

Cocukta ozerklik nedir

Yetişkinler olarak, özerklik genellikle dahil olduğumuz bir şeydir. Kendi kararlarımızı vermek, doğduğumuzdan beri sahip olduğumuz bir yetenek gibi geliyor; Ancak, özerklik çocukken gelişir. Çocuklarda özerklik, bir çocuğun oyuncaklarını seçerken, hangi kıyafetleri giyeceğine ve hangi yiyecekleri yiyeceğine karar verirken başlar.

Özerklik, kendine güvenen, bağımsız çocukları yetiştirmek için çok önemlidir. Bu blog yazısında, çocuk gelişimindeki özerkliğin ve faydalarının ne olduğunu tartışacağız.

Çocuklarda özerklik ne anlama geliyor?

Özerklik, yaşamın farklı alanlarında yavaş yavaş gelişir. Fiziksel ve bilişsel yetenekleri, bilgileri, sosyal etkileşimleri ve duygusal düzenlemeleri etkiler.

Çocuklar 5 yıllık bir dönemde görevleri planlamaya ve düzenlemeye başlar.

Özerklik açısından, bir çocuk 5 veya 6 yaşına kadar kendi başına giyinebilir, ancak yine de küçük düğmelerin düğmesi gibi konularda yardıma ihtiyacı olabilir. Henüz giymediyse, ayakkabılarını sağ ayaklara giymeye ve dantellerini bağlamayı öğrenmeye başlamış olmalılar. Hijyen açısından, bu çağdaki çocukların kendi başlarına banyo yapması beklenebilir. Bununla birlikte, gözetim ve önemli adımlar hakkında hala hatırlatıcılara ihtiyaç duyabilirler.

Çocukta özerklik nedir

7 yaşındayken çocuklar giderek bağımsızdır ve sorumlu olmaya başlarlar. Evdeki işlere yardım ediyorlar. Ayrıca düşünme yeteneğine ve mantıklı bir akıl yürütmeye sahiptirler.

Bir çocuğun yaşı özerklik seviyesi hakkında bir fikir verse de, her çocuğun benzersiz olduğunu ve farklı ilerlediğini hatırlamak önemlidir. Çocuğunuz bir alanda diğerinden daha hızlı özerklik geliştirebilir. Örneğin, sabahları okula hazırlanmak için yardıma ihtiyacı olabilir, ancak sınıf grubuna iyi entegre edilebilir. Çocuğunuzun gelişimine ne kadar çok dikkat ederseniz, onu o kadar iyi destekleyebilir ve ihtiyaç duyduğu araçları sağlayabilirsiniz.

Çocuklarda özerklik dönemi kaç yaşında?

Özerklik, hepimizin sahip olduğu bir kişilik özelliğidir. Kendi seçimlerimizi yapmak, hayatlarımız üzerinde kontrol sahibi olmak ve bu seçimleri yaparken kendilerini güvende hissetme arzumuzdur. Ancak, 18 yaşına ulaştığınızda, özerklik büyülü bir şekilde gerçekleşmez. Özerklik doğduğumuz andan itibaren başlar. Ve ebeveyn olarak, çocuklarımız adına kararlar vererek ve onlara çok fazla yardım ederek özerkliklerine zarar veririz.

Çocuk gelişiminde özerklik, çocukların kendileri ve kararları üzerinde kontrol sahibi olduklarını bilmelerine olanak tanır. Erikson’un gelişim aşamalarına göre, özerklik duygusu yeni bir çocukluk döneminde (18 aydan üç yaşına) gelişir.

Çocuklarda özerkliğe örnekler arasında tuvalet eğitimi, kıyafet seçme, hangi yiyeceklerin (veya sevmedikleri) ve hangi oyuncakların oynayacağına karar vermek bulunur. Çocukların özerkliğinin, kendilerine saygılarını ve güvenlerini geliştirmeye yardımcı olan birçok faydası vardır.

Çocuğun özerklik dönemi

Ebeveynler olarak, doğal olarak çocuklarımızın aşırı korunmasına olan ihtiyacı hissediyoruz çünkü onların hasar görmesini veya acı çekmesini istemiyoruz. Bununla birlikte, keşif süreçlerini aşırı derecede koruyarak kısıtlamamalıyız, çünkü benlik güvenlerini etkileyebilir ve onları korkak ve utangaç çocuklara dönüştürebilir. Çocuklarımız için iyi niyetlerimiz olsa da, eylemlerimizin yetişkinliğe adım atarken çocukların karakterini etkileyebileceğinin farkında olmalıyız.

Özerklik kazanarak, çocuğunuz yaşam sorunlarıyla başa çıkabilir, başarısızlıkla başa çıkmayı öğrenerek yaşam sorunlarını çözebilir ve üstesinden gelebilir. Böylece, çocuklar benlik saygısı ve benlik saygısı geliştirir ve kendi bilinçli seçimlerini yapma konusunda daha yetkin hissederler. Ayrıca, aile değerlerini, sosyal normları ve yetişkinliğe hayatta kalma becerilerini öğrenirler.

Çocuklarda görülen karanlık korkusu nasıl aşıldı?

Ohtahara sendromu nedir? Neden? İyileştiriyor mu?

Razitizm nedir? Rashitism belirtileri nelerdir?

DEHB nedir? DEHB kim görülür?

Parasomnia nedir? Parasomnia semptomları nelerdir?

Çocuklarda kötü nefese neden olan nedir? | Çocuklarda kötü nefes tedavisi

Bebeklerde ve çocuklarda sar sararmaya neden olur mu?

Exit mobile version